Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation LinksTimbalan Setiausaha Tetap (Kebudayaan)

Timbalan Setiausaha Tetap

(Kebudayaan)


DSC_6804 (2)-removebg-preview.jpg

Yang Mulia Dr Siti Norkhalbi binti Haji Wahsalfelah


Dr Siti Norkhalbi Haji Wahsalfelah dilantik sebagai Timbalan Setiausaha Tetap (Kebudayaan) di Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan pada 11 April 2019. Terdahulu, beliau adalah Penolong Profesor Kanan sejak 7 Julai 2015 dan Pengarah Akademi Pengajian Brunei di Universiti Brunei Darussalam (dilantik semula sejak 2016 hingga 2019). Lantikan pertama beliau di dalam perkhidmam awam Negara Brunei Darussalam adalah sebagai Pegawai Pendidikan, Jabatan Sekolah-Sekolah, Kementerian Pendidikan pada tahun 1995 dan mengajar di Sekolah Menengah Menglait. Beliau kemudian menjawat jawatan sebagai Tutor di Akademi Pengajian Brunei, Universiti Brunei Darussalam pada tahun 1996. Dr Siti Norkhalbi dinaikkan pangkat menjadi Pensyarah pada tahun 1999 setelah memperoleh Ijazah Sarjana. Pada tahun 2008, dia dinaikkan pangkat menjadi Pensyarah Kanan. Pada tahun 2015, dia telah bertukar ke SPTA baru sebagai Penolong Profesor Kanan.

Pada tahun 2007, Dr Siti Norkhalbi dilantik sebagai Timbalan Pengarah Akademi Pengajian Brunei dan kemudian dilantik sebagai Pengarah Pengajian Brunei berkuat kuasa dari 2009 - 2011. Pada masa yang sama, beliau dilantik sebagai Setiausaha dan Ketua Sekretariat Majlis Tertinggi Melayu Islam Monarki, dan dilantik semula sebagai ahli Jawatankuasa Sekretariat Majlis Tertinggi Raja Melayu Islam sehingga 2015. Dr Siti Norkhalbi juga merupakan mantan Dekan Fakulti Sastera dan Sains (2014-2016). Sejak 2016 hingga Februari 2019, dia dilantik sebagai Anggota Lembaga Pimpinan untuk SEAMEO SPAFA yang mewakili Negara Brunei Darussalam.

Dr Siti Norkhalbi memiliki gelar PhD dari University of Western Australia yang dianugerahkan pada tahun 2005. Dia memperoleh ijazah pertama dalam Pendidikan Pengajian Islam dari Universiti Brunei Darussalam pada tahun 1995. Dia kemudian melanjutkan pelajarannya dalam bidang Antropologi Sosial di University of Durham, United Kingdom. Bidang penyelidikannya mengenai budaya bahan yang mengkhususkan pada tekstil tradisional di Negara Brunei Darussalam.

Dr Siti Norkhalbi pernah mengajar modul Budaya Bahan Brunei dan Adat Melayu Brunei. Beliau juga merupakan sebahagian daripada pasukan yang mengajar modul Islam di Brunei. Di samping itu, beliau juga terlibat dalam pengajaran Pengenalan Melayu Islam Beraja Negara Brunei Darussalam, iaitu sebuah modul wajib Universiti yang ditawarkan untuk pelajar sarjana. Di samping itu, beliau juga terlibat dalam mengawasi projek penyelidikan sarjana serta pelajar penyelidikan siswazah.

Dr Siti Norkhalbi mempunyai karya yang diterbitkan dan dipersembahkan di peringkat antarabangsa dan nasional. Buku pertamanya berjudul "Tekstil dan Identiti di Negara Brunei Darussalam" diterbitkan pada tahun 2007 oleh White Lotus Press, Bangkok. Buku beliau yang lain "Kain Tenunan: Pakaian beradat Istiadat Kebudayaan Melayu Brunei Darussalam" diterbitkan oleh Jabatan Muzium-Muzium Brunei pada tahun 2014. Buku meja kopi bertajuk "Kain Tenunan Emas Negara Brunei Darussalam" yang ditulis olehnya diterbitkan oleh Akademi Pengajian Brunei yang dilancarkan di November 2017.

Bidang tugas Dr Norkhalbi di Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan termasuk membantu Setiausaha Tetap menyelaras Hal Ehwal Kebudayaan dan Antarabangsa.